• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Sakız Adası Hakkında

  • Sakız Adasında Alışveriş

Adaya adını verecek kadar önemli ürün kesinlikle sakız (mastic)



Sakızlı kahve-sakızlı kurabiye gibi,Sakız içeren kozmetik ürünleri özellikle çok satılmakta.



Adadan en çok satın alınan ürünler arasında şarküteri ürünleri başta geliyor, peynir çeşitleri ve fiyatları çok cazip.



Ünlü markaların satıldığı mağazalardan bir çoğunda  tax free uygulaması var.Yunanistan da kozmatik

Diğer ülkere göre daha fazla kullanılmakta ,bu nedenle kozmatik çok çeşitli ve Avrupa ülkesi olduğu için ürünler Avrupa Birliği normunda

Yunan taksileri göreceli olarak, Avrupa da en ucuz taksi olarak nitelendirilir. Sakız adasında bütün taksilerin, kilometre başına tarifeli taksimetreleri vardır. Her takside, bütün fiyatları kapsayan, taksimetrenin yanında duran, bir tarife vardır. Sizi, adanın bazı popüler turist bölgelerine götürmesi için bir taksiyi kiralamanız durumunda, önceden belirlenen bir ücreti sorabilirsiniz. Bu nedenle, taksiye binmeden önce ücretleri sormanız sizin için iyi olacaktır.

Faydalı Bilgiler

* Taksimetre açılış: 1 Euro

* En az ücret: 2,7 Euro

* ޞehir içi limitlerinde (temel ücret ): 0,32 Euro

* Merkezin dışında her km (çift ücret): 0,60 Euro

* Havaalanından / Havaalanına ek ücret: 2 Euro

* Liman ve otobüs terminalinden – Liman otobüs terminaline: 0,80 Euro

* Gece Tarifesi (Gece yarısından 5.00’a kadar) : 0,60 Euro

* 10 kg üzeri her bagaj: 0,30 Euro

* Taksi birliği telsiz (Tel. 2271041111): Basit arama ek ücret 1,50 Euro ve özel randevu ek ücret 2,50 Euro

Taksi sürücüsü yükümlülükleri

* Bagajınızın kaldırımdan taksiye taşınması

* Ulaşım isteğinizi reddetmesi yasaktır ve sizin izniniz olmaksınız diğer müşterileri taşıyamaz

* Ciddi durumlarda yaklaşık 15 dakika sizi beklemesini talep etme hakkınız bulunmaktadır.

İstemeniz durumunda, size bir makbuz vermesi zorunludur.

Bu bilgiler Sakız taksilerinden alınan bilgilerle derlenmiştir. Değişiklik gösterebilir.


Sakız Adasında dışarıda yemek ve tipik Yunan yemeklerinden keyif almak için birçok seçenek bulunmaktadır. Yani birçok restoran, taverna ve pide lokantası bulabilirsiniz. Tüm bu yerlerde bahşiş hesabın içinde yer almaktadır. Buna rağmen, genelde hesabın yüzde beşini masaya bahşiş olarak bırakılmaktadır. Ayrıca yemeğinizi seçerken aldığınız menünün tüm yemek isimleri ile birlikte yemek fiyatlarını da içerdiğinden emin olunuz. Yunan yasalarına göre bu zorunludur, fakat birkaç vakada bu istenmeyen durum gözlenmiştir.

Sakız Adasında ayrıca kahve, şarap ya da buzlu çay gibi bazı içeceklerin yanında ücretsiz su servisi olağandır. İsterseniz, ücretsiz bir yenileme alabilirsiniz.

Restoranlar ve tavernalar

Bir yunan restoranı ile tavernası arasındaki ana fark yemeklerin sunulma şeklidir. Bir restoranda her bir misafir büyük bir tabakta servis edilen bir yemek seçer. Aksine, bir tavernada masanın ortasına diğerleri ile paylaşacağınız çok çeşitli mezeler konur. Böylece herkes gözde yemeğine ulaşabilir.

Sizlere tipik Yunan yemekleri olan Yunan salatası, Saganaki, Souylaki ve Moussaka (Musakka) yanında tüm Ege adalarında olduğu gibi Sakız Adasının çok çeşitli balığı da sunulacaktır.

Sakız Adasının limanında olduğu gibi genellikle turistik bölgelerde restoranlar bulabilirsiniz. Fakat şehir merkezinin dışında bulunan küçük sokaklarda da tipik Yunan yemek sitilini sürdüren tavernalar da bulunmaktadır. Birçok Yunanlının gittiği restoran ya da tavernaları ziyaret etmeniz önerilir.

Yunanistan’da çok geç saatlerde buluşup bir tavernada yemeğe çıkmak olağandır. Dışarıda yemek Yunan kültürünün bir parçasıdır ve Yunanlılar için yemek kadar bir araya gelmenin keyfini çıkarmak da önemlidir. Hikayeler anlatmak ve sadece gülmek Yunan yemek alışkanlığının bir parçasıdır ve bu sebeple bir tavernaya gitmek birkaç saat alabilir.

Yunan mutfağı, Türk mutfağına oldukça yakın. Birçok yemek, aynı görüntüyle ve farklı isimle çıkıyor karşınıza. Bazısı da, benzer isimlerle isimlendirilmiş (İmam bayıldı gibi…) Yunan Mutfağı’nda, zeytinyağlı yemekler ve deniz ürünleri öne çıkıyor.

Yunanistan balık sofrası kültürünün beşiğidir Balık ülkesi diyebiliriz Yunanistan’a. Balık Yunanistan için temel besindir, deniz ürünleriyle yapılan mezeler oldukça lezzetli Balık demişken, bizde balık rakısız düşünülemez. Siz rakı yerine bu seferlik uzoyu deneyin. Yunanistan’ın geleneksel içkileri, rakıya benzeyen uzo ve çipuro.dur.

Deniz mahsulleri: İşte yabancı dil bilgisi kısıtlı olan bir Türk’ü en mutlu edecek balık menüsü. Balıkların çok ciddi bir kısmının adı aynı Astokozi ( Istakoz ) Ahtopodi ( Ahtapot),  Barbouni tiganito (Barbun Tava), garida (Karides), kalamari, sinavridi ve Papalina veya Aterina küçük gümüş balığı iki kez okunduğunda ne olduğu anlaşılır yemekler. Ayrıca ahtapot ve karidesin de çeşitli pişirme yöntemleri vardır.

Akdeniz ürünlerinden  mandalina , limon ,incir, üzüm, portakal ve zeytin bolca yetişen ürünlerdir. Zeytinyağlı yiyeceklerin çok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır.

Mutfaklarında her türlü yiyecek bulunur. İçki de çok içtikleri için yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar. Ayrı bir meze kültürü gelişmiştir denebilir.

Peynir ve patates kızartması da sofralarında sürekli olarak yer alır. Yemekten sonra Türk kahvesi içerler. Yunan mutfağı sade ve çok lezzetli. Yunanlılar sabah kahvaltısını çok hafif geçiştiriyor. Tiropitas adlı bir tür peynirli gözleme yeniyor. Öğlen yemeği 14.00-16.00 arasında. Akşam yemeği ise 22.00-23.00 arasında yeniliyor.
Yunan kahvesi de Türk kahvesi gibi koyu. Uzo ve metaxa  ve retchina şarapları ise en tercih edilen içecekler.

Yemekleri yerken: “A, bu bizim içli pilavı onların, yuvarlaki dedikleri çorbayı içerken: “Bu, bizim İzmir köfteye benziyor.” diyebiliriz. Türk Kahvesi, orada Yunan Kahvesi olarak çıkıyor karşınıza, simit koulouri olarak… İsminin ne olduğunun ve bu lezzetlerin kimden kime geçtiğinin bence bir önemi yok, hepsi tanıdık ve paylaştığımız ortak lezzetlerimiz.

Kahvaltının yanında da demleme çay içtiklerini düşünmeyin. Orada demleme çay içmek neredeyse hayal. Herkes, kahvaltı da dahil ya neskafe ya da Türk (Greek) Kahvesi içiyor.

Frape ya da neskafe içerken unutmamanız gereken nokta; Yunanistan’da şeker ve süt, sipariş verdiğiniz kahveyle birlikte gelmiyor. Kaç şeker istediğinizi ya da süt isteyip istemediğinizi önceden size soruyorlar ve kahvenizi de ona göre hazırlıyorlar.

Yunanistan’da şişe su hemen ikram edilir. Birçok yerde servis ücreti alınmaz. (Kafelerde dahil) Neredeyse tüm yemekler zeytinyağı ile sunulur. Taze meyve ve sebze önemli bir yer tutar, Doğal otlar, peynir çeşitleri ve mezeler nefistir, kebapları da çok güzeldir. Avgonima köyünde yapılan kuzu çevirme mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir. Baharat kısıtlı kullanılsa da kekik, soğan, sarımsak vazgeçilmez. Örneğin fırından yeni çıkmış kızarmış ekmeği sarmısaklı kekikli ve zeytinyağlı olarak masaya hemen getirmeleri bundan olsa gerek.

Detaylara geçersek:

Gevrek az susamlı ve biraz daha sert, Kestane kebap aynı, Haşlanmış Mısır aynı Kokoreç de bulunuyor ama sunumu daha farklı.

Enginar, bamya, fava, sarma, dolma ortak isimli, ortak tatlarımız. Oranın farkı, zeytinyağı daha doğal ve hep taze olması üzerinedir diyebiliriz.

Caciki: . (Tzatziki) malumunuz cacık. Her zaman sarımsaklı oluyor. Sulandırılmamış ya da suyu alınmış olarak düşünebilirsiniz.

Feta Cheese: Tüm dünyada feta cheese diye yaygınlaştırılmış geleneksel beyaz peynir. İnek, koyun ve keçi alternatiflerinden oluşuyor.

Mastello Saganaki: Bu peynir de bizim hellim peynirimizi andırıyor yalnız pişirme stili çömlek güveç içinde fırınlanmış olarak servis ediliyor Keçi ve Koyun  peyniri olarak değişiyor.

Greek Salad: Kapari vazgeçilmezi, iri doğranmış domates, salatalık, halka soğan, kimi zaman yeşillik, beyaz peynir ve zeytinyağı ile servis edilir. Zeytin de eklenir.

Diğer küçük isim değişikliği olan ortak tatlarımız köftedes (köfte), dolmades (dolma), moussaka (musakka), homus (humus), fasolada (iri kuru fasulye), boureki (börek) olarak sıralanabilir.

Elbette daha da çoğaltılabilir. İmam bayıldı aynı isimle anılır ancak bizde patlıcan, kıyma üzerine domates ve salça eklenirken Yunanistan’da peynir rendelenir. O da güzel oluyor.

Mücveri de kabak ve başka sebzelerle çok güzel yapıyorlar. Adı kreminido keftedes veya kolekithi köftedes olarak geçiyor.

Horiatiki: Doğal yeşillikler ile veya Marul, domates ve fetalı salata.

Kopanisti; Ağır aromatik bir peynir çeşididir. Krem peyniri andırır Çeşme yöresinde de yaygındır, Rakı mezesidir kavunla beraber müthiş bir ikili olur.

Kuru Domates: Doğanın bu leziz hediyesini çok başarılı şekilde kullanmış Yunan aşçıları. Tütsülenmiş gibi bir kurutma metodu var galiba ve zeytinyağı ile birleştiğinde içine girdiği her salataya renk ve lezzet katıyor. Damak çatlatan tatlardan diyebiliriz.

Souvlaki, (Souflaki): En meşhur et yemeklerindendir. Domuz çöp şiş diyebiliriz. Koyun etiyle de bulunabilir. Pide içine soğan ve cacık ilavesi ile servis ediliyor.

Gyros: Bizim meşhur Döner Kebabımızın yunan versiyonudur. Tavuk veya domuz etinden yapılır. Hemen hemen bütün caddelerde mutlaka bundan bulabilirsiniz.

Kurabiye: ‘’ Kourabiyedes” Özellikle Kavala Kurabiyesi yani içi bademli un kurabiyesi meşhurdur. Hamur işleri çok yaygındır.

Yemeklerden sonra ücretsiz ikram edilen Ballı veya reçelli yoğurt veya Sakızın dağ köylerinde, keçi sütünden yapılmış ‘’Mizithra”  taze lor üzerine kara dut reçelini mutlaka ama mutlaka tadın.

Üzerinize kayıtlı, ruhsatında rehin yazısı bulunmayan, **Yeşil sigortası yapılmış aracınızla Sakız Adasına geçmek için satış ofislerimizden bilgi alınız.

*Şirket Araçlarında firma sahibi iseniz şirket imza sirküleri ya da çalışanı iseniz vekalet yazısı gereklidir.

*Rent a Car aracı ile yurt dışı çıkışı yapabilmeniz için firmadan vekaletname alınmalıdır.

* Kendi arabası ile Sakız Adasına geçecek yolcularımızın beynelmilel ehliyet almasına gerek yoktur. Türk ehliyetleri kendi aracınız ile 3 ay geçerlilik taşımaktadır.

**Yeşil Sigorta aracınızın kaskosunu yurtdışında da geçerli kılan ek bir sigorta poliçesidir.

Sigorta firmalarından veya turing acentalarından yeşil sigorta işlemlerinizi yaptırmadan limana gelmeyiniz… geçişinize ve adaya girişinize izin verilmez.

Merhaba = Kalimera

Türkiye = Tourkia

Fransa = Galia

Evet = Ne

Hayır = Oki

Lütfen = Parakalo

Teşekkürler = Efharisto

Çok teşekkürler = Efharisto poli

Rica ederim = Tipota

ޞerefe = Yasu

ޞerefinize = Yasas

Günaydın = Kalimera

İyi akşamlar = Kalispera

Allahaısmarladık = Andiyo

Sonra görüşürüz = İs to epanitin

Memnun oldum (tanıştırılınca) = Kherome pu sass gnorizo

Nasılsınız ? = Ti kanete ?

İyiyim, teşekkürler = Poli kala efharisto

Ya siz ? = Ke essis ?

İyiyim = Poli kala

Afedersiniz = Me singhorite

… nerede ? = Pu ?

Ne zaman ? = Pote ?

Ne ? = Ti ?

Ne kadar ? = Posso ?

Kim ? = Pios ?

Niçin ? = Yiati ?

Hangisi ? = Pios / Pia / Pio ?

Buna ne denir ? = Pos leyete afto ?

Bu ne demek ? = Ti simeni afto ?

ޞu ne demek ? = Ti simeni ekino ?

Türkçe bilir misiniz ? = Milate Tourkia ?

İngilizce bilir misiniz ? = Milate anglika ?

İşte pasaportum = Oriste to diavatirio mu

Burada Türkçe bilen var mı ? = İparki kapios edo pu mila Tourkia

Lütfen biraz daha yavaş konuşur musunuz ? = Borite na milate pio arga parakalo

Anlıyorum = Katalaveno

Anlamıyorum = Den katalaveno

Deklare edecek bir şeyim yok = Den eko na diloso tipote

Bir karton sigara = Mia kuta sigara

Bir şişe şarap = Ena bukali krasi

Bunun için bir şey ödemeli miyim ? = Prepi na pliroso yafta ?

Yeni değil = Den ine kenuryio

Bagajlarımı taşımama yardım eder misiniz ? = Borite name votisete me tis aposkeves mu

Numaranız kaç ? = Ti aritomo ekhete

Bu benim (bana ait) = Afto ine diko mu

Bir tanesi eksik = Lipi mia

İki numaralı taşıyıcıyı arıyorum = Zito ton aktoforo 2

Taksi = Taksi

Otobüs = Leoforio

Borcum ne kadar ? = Poso sas ofilo

Bu ne kadar ? = Poso sas ofilo

Lütfen bana yardım eder misiniz ? = Borite na mevoytisete parakalo

Karnım acıktı= Pino

Susadım= Dipso

Yorgunum= İme kurazmenos

Kayboldum= Katika

Bu acil= İne epignon

Çabuk olun= Grigora

Beni dinleyin= Akuste me

Hastayım= İme arostos

Girin= Peraste

Kim o ?= Pios ine ?

Bir dakika= Ena lepto

Bu katta banyo var mı ?= İparki banyo safto ton orofo

Bir sandviç= Ena sanduits

Kahvaltıyı odamızda edebilir miyiz ?= Borume na ekume toproyevma sto domatyo mas ?